Chute a technológie sú tajomstvom úspechu spoločnosti AVO, jedného z popredných európskych špecialistov na koreniny. S tým súvisiaca ochota inovovať a renovovať so sebou priniesla optimalizáciu intralogistických procesov s pomocou vhodnej technológie.
Výrobca korenín AVO sa vo svojich prevádzkach rozhodol pre bezobslužné vozíky (AGV-S), ktoré sa využívajú na prepravu k zariadeniam na váženie korenín z troch hlavných dôvodov. Po prvé, aby dosiahol ešte vyššiu presnosť pri produkcií zmesí korenín. Po druhé, aby získal schopnosť komplexne sledovať recepty, a po tretie, aby zbavil zamestnancov pracoviska neustále sa opakujúcich úloh. Okrem toho vznikla aj požiadavka na spracúvanie menších veľkostí šarží s najrôznejšími zložkami tak, aby sa zabránilo akémukoľvek druhu kontaminácie.
Laserom navádzané bezobslužné vozíky u výrobcu korenín AVO zabezpečujú prepravu v oblasti váženia korenín už niekoľko rokov. Ich úlohou je s vysokou presnosťou umiestňovať zberné nádoby pod fľašové a dávkovacie systémy.
Výhody bezobslužných vozíkov spočívajú v laserovej navigácii, ktorá zabezpečuje optimalizované trasy, ako aj prakticky úplnú elimináciu škôd vznikajúcich pri preprave. S dostupnosťou 98 percent ponúkajú vysokú spoľahlivosť, minimálne personálne náklady a štandardizované postupy.
Ďalšou výhodou je, že systém AGV-S môže byť ľahko integrovaný do dostupnej infraštruktúry, vďaka čomu si nevyžaduje žiadny čas na spracovanie a čakacie doby. Ďalším pozitívnym efektom je, že v dôsledku skladovej navigácie nie je potrebné umiestňovať na zem fyzické značenie jazdných pruhov, vďaka čomu je možné kedykoľvek zmeniť usporiadanie zariadenia v oblasti AGV-S, ak si to napr. vyžaduje zmena výrobných procesov.
Vybrali sme si vychystávací vozík EKS 210 ako základný vozík pre systém bezobslužých vozíkov v prevádzkach AVO. Kľúčovými faktormi pre toto rozhodnutie boli nosnosť 1000 kilogramov, rýchlosť jazdy deväť kilometrov za hodinu, ako aj vynikajúca manévrovateľnosť, ktorá je nevyhnutná pri vážení korenín v stiesnených priestoroch.
Goran Miloševič, vedúci prevádzky závodov AVO, ďalej dodáva: „Naše suroviny sme zvykli prenášať väčšinou ručne. Keďže sme uvažovali o automatizačných procesoch, bezobslužný dopravný systém bol tou správnou voľbou.“ Základný rozdiel pri prevádzke s automatizáciou spočíva v tom, že namiesto ôsmich surovín je teraz prevádzka AVO-Werke schopná automaticky dávkovať, vážiť a plniť až štyridsať druhov korenín.
Z tohto dôvodu je Goran Miloševič zo systému AGV-S úplne nadšený a dodáva: „Tento systém by som si bez váhania zvolil znova. Bol som fascinovaný tým, ako rýchlo a ľahko naša obsluha získala potrebné zručnosti a ako rýchlo sa zžili s týmito mechanizmami. Dokonca nás navštevujú aj naši zákazníci, ktorí majú záujem o riešenie AGV a chcú si pozrieť systém Jungheinrich AGV-S.“